Wednesday, May 5, 2010

Fatih Akın vs. Ferzan Özpetek


Bu iki başarılı yönetmen de yaptıkları filmler ve uluslararası çapta kazandıkları ödüller ile göğsümüzü kabartıyorlar. Biri Almanya'da diğeri İtalya'da ün kazanmış olsa da ikisinin de ortak paydası Türk kültürünü içlerinde barındırıyor olmaları ve filmlerinde az ya da çok biçimde bu etkiyi yansıtmaları. Kendimce bu iki adamın benzerliklerini ve farklılıklarını derlemeye çalıştım:
  • Ferzan Özpetek, 1959 İstanbul doğumlu. Fatih Akın, 1973 Hamburg. Fatih Akın 3 yaşındayken, Özpetek Roma 'La Sapienza'da Sinema Tarihi okumak için İtalya'ya taşınıyor. Akın ise '94 yılında Hamburg Güzel Sanatlar Akademisi'nde Görsel İletişim eğitimine başlıyor.
  • İki yönetmenin de kardeşleri oyunculuk yapıyor. Özpetek'in ablası, Zeynep Aksu ve Akın'ın abisi Cem Akın.
  • Fatih Akın filmleri; kültürel farklılıklar, topluma entegrasyon problemleri, kültürler arası çatışma gibi sosyal içeriği ağır basan konulardan oluşurken, Ferzan Özpetek filmleri; çoğunlukla eşcinsellik, arkadaşlık ve aile bağları gibi daha kişisel problemlere değiniyor.
  • Fatih Akın sineması tür olarak belirgin değişiklikler gösterse de (Duvara Karşı, Crossing The Bridge, Soul Kitchen), Özpetek filmleri (özellikle son filmleri Saturno Contro, Un Giorno Perfetto ve Mine Vaganti) genelde aynı temaları işliyor ve seyirciye çok yeni birşey sunmuyor.
  • İki yönetmen de oyuncularına oldukça sadık. Fatih Akın; Birol Ünel, Moritz Bleibtreu, Adam Bousdoukos gibi oyuncularla birçok filminde çalışırken, Özpetek; Serra Yılmaz, Isabella Ferrari, Stefano Accorsi gibi isimlerden vazgeçmiyor.
  • Fatih Akın filmlerine (Soul Kitchen'ı ayırarak söylüyorum) daha ağır ve sert bir hava hakimken, Ferzan Özpetek filmlerinde bir Akdeniz canlılığı ve neşesi hissediliyor. Diğer bir değişle Fatih Akın filmleri kulplu bardakta bira ise Özpetek filmleri, bir kadeh şaraba benzetilebilir. (Belki de benzetilemez emin değilim! (-: ) Çok zorlanırsa Harley Davidson-Vespa benzetmesi de yapılabilir ama zorlamamak lazım o kadar!
NOT: Yukarıdaki değerlendirmelerden Fatih Akın filmlerini tercih ettiğim izlenimi çıkarılabilirse de (ve evet çıkarılabilir!), her iki yönetmenin filmlerinden de ayrı keyif alıyorum. Ha aynı anda filmleri vizyona girse önce hangisine mi giderim?..Soğuk bir birayı tercih ederim sanırım! :-)

1 comment:

  1. unutmadan ekliyim: Fatih Akın deri montsa, Ferzan Özpetek keten cekettir.. :-)

    ReplyDelete